Власти у Приштини већ више месеци преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану «војску Косова». Како преносе наши добро обавештени извори, у фокусу Албанаца су лака артиљеријска оруђа и савремено пешадијско наоружање којим би, у првој фази опремили своје снаге, чије формирање је усталасало Београд али и НАТО и западне силе.

 

 

Приштина инсистира најпре на овом арсеналу због зебње од снаге и Војске Србије. Приштински стратези сматрају да им је ово наоружање најпотребније, јер би једино њиме могли да се супротставе тенковима у случају да, због угрожености српског народа, наша власт пошаље оклопне јединице у покрајину.

 

План Албанаца подразумева да ове и следеће године буде завршено формирање војске, после чега следи успостављање команде и комплетирање људства и опреме. Хашим Тачи и творци нове војске очекују да ће она бити оперативна до 2019 године.

 

У преговорима о куповини оружја професор безбедности Радомир Милашиновић види покушај Приштине да по сваку цену заокружи структуру будуће војске. Овај посао, како наглашава, ипак, неће бити могућ без сагласности Брисела и Вашингтона.

 

«Није искључено да Албанци рачунају на миг или тајни договор са Западом. Уколико Београд располаже поузданом безбедносном информацијом да је то посреди, држава би требало да реагује дипломатском офанзивом у УН и другим међународним форумима», каже Милашиновић.

 

Да би «Косово» добило војску, потребно је променити Устав, који не познаје оружане, већ само безбедносне снаге, а за такву интервенцију неопходни су и гласови српских посланика. Због тога су се власти у Приштини одлучиле за «заобилазни» пут, тако што намеравају да измене закон о «Косовским» безбедносним снагама и да им придодају надлежности војске.

 

Тај нови закон, како најављују у Приштини, омогућиће изградњу одбрамбеног, безбедносног система за заштиту суверенитета. Док, по постојећем закону КБС имају само мандат да штите цивилно становништво, гасе пожаре и слично.

 

Ката

 

 

 

Извор Вечерње Новости

Тагови: ; ; ; ;