Да је Запад подржао Михаила Горбачова када је почињао да прекраја Совјетски Савез, његов распад би се догодио много мирније. Међутим, како пише The Guardian, суочени са суровом реалношћу и непоштовањем које је Запад све више показивао према Русима, они су почели да траже новог јаког вођу и нашли су Владимира Путина.

 

 

Да би се разумело зашто је Русија постала оваква каква је сада, потребно је вратити се на суштину проблема, схватити то и убудуће не понављати грешке из прошлости. The Guardian наводи да Запад није само одбацио Русију у критичном тренутку већ ју је подстакао да отвори врата пред спољним експлоатационим капитализмом у време када Русија и друге совјетске републике нису имале ефикасна средства за контролу активности финансијских капиталиста, чији је једини циљ био максимални профит.

 

У раним данима стварања савремене Русије, млада руска Влада није имала довољно снаге да спречи своје искусне капиталисте да одузимају и експлоатишу природне ресурсе у земљи, а проблеми који постоје и данас су директна последица грешака Запада.

 

Аутор текста сматра да је Запад требало да подржи Михаила Горбачова 1989 године, укључујући и усвајање неке врсте Маршаловог плана за помоћ руској економији и спречи крах рубље 1998 године. И да су САД и ЕУ предузеле одређене мере у периоду када је Горбачов тек почињао да прекраја Совјетски Савез, његов распад би се, можда, догодио мирније. Али, уместо тога, катастрофални пад економије је поткопао позицију Горбачова међу бирачким телом. И до председничких избора 1996 Горбачов је могао да рачуна само на смешних 0,5% гласова.

 

«Суочени са суровом стварношћу и непоштовањем које је Запад све више показивао према њима, Руси су, и то не би требало никога да изненађује, почели да траже јаког лидера. И пронашли су Владимира Путина. Посејали смо ветар, а сада жањемо олују», закључује британски лист, а преноси Блиц.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;