Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура упутио је Русији, Турској и Ирану писмо у којем их позива да предузму хитне мере за подршку примирја у Сирији.

 

 

„Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура изразио је дубоку забринутост текућом ескалацијом борбених акција у Дамаску, Хами и у целој Сирији. Он је навео да пораст насиља ових дана поткопава режим примирја о којем је било речи на састанку у Астани, са значајним негативним последицама по безбедност сиријских грађана, хуманитарни приступ и напредак политичких процеса“, наводи се у саопштењу Де Мистуре које је објавила његова канцеларија.

 

„У том контексту, он је послао писмо министрима иностраних послова Ирана, Русије и Турске, као тројици гараната примирја у Сирији које је ступило на снагу 30. децембра 2016. године. Он их је позвао да предузму хитне напоре како би се подржао режим примирја“, наводи се у документу.

 

Де Мистура је упутио детаљно писмо Русији и САД као копредседницама међународне групе за подршку Сирије. Према речима Де Мистуре, заједнички напори Ирана, Русије и Турске су потребни ради стварања услова за напредак политичког процеса.

 

 

 

 

Тагови: ;