Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би било лакше када би ЕУ одбацила кандидатуру Турске за чланство јер би тиме Анкари, како наводи, «олакшала посао». Наговестио је могућност да његова земља одржи и референдум о даљим преговорима о чланству.

 

 

«Шта? Ако на референдуму 16. априла буде више позитивних гласова, неће нас примити у ЕУ? О, када би само донели такву одлуку! Олакшали би нам посао», рекао је Реџеп Тајип Ердоган на скупу у Анталији, на југу земље, преноси АФП.

 

Ердоган је, такође, рекао да би Турска, после гласања о проширењу председничких овлашћења 16. априла, могла да одржи и референдум о наставку преговора о приступању ЕУ, наводи Ројтерс.

 

Турски председник је истакао да ће «16. април бити преломна тачка» за односе ЕУ и Турске уколико превагну позитивни гласови.

 

«Ставићемо тај бизнис на сто, јер Турска није ничији жртвени јарац», поручио је Ердоган, наговестивши да би Анкара могла да преиспита своје односе са Бриселом.

 

Турска и Европа су у љутом спору након што су Немачка и Холандија спречиле турске министре да спроводе кампању међу турским заједницама у тим земљама ради обезбеђивања подршке Ердогану на предстојећем референдуму у проширењу овлашћења турског председника.

 

Међутим, и поред изузетно напетих односа са Бриселом, ниједан лидер ЕУ није отворено рекао да би превага гласова у корист проширења Ердоганових овлашћења наговестила крај већ очајничких настојања Турске да се придружи том блоку, напомиње француска агенција.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;