КГБ Белорусије је покренуо кривични поступак због обуке и припреме за учешће у нередима против притворених активиста «Белог Легиона», на челу са Мирославом Лозовским, и «Младог Фронта», на челу са Дмитријем Дашкевичем. Укупно је реч о 26 људи.

 

 

Обављено је и 29 претрага места њиховог боравка и места где су чували предмете и докумената.

 

 

Конфисковане су јуришне пушке Калашњиков, три карабина, два пиштоља, муниција, бомбе, пендреци,ножеви, предмети и материјали за производњу импровизованих експлозивних направа, војне униформе, панцири, шлемови, медицински пакети НАТО типа, различите ознаке батаљона «Азов», «Тактичке групе Белорусије», УНА-УНСО и приручници о борбеним дејствима у граду.

 

 

Оперативно-истражне радње у кривичном предмету се настављају у сврху откривања и хапшења свих оних који су укључени у незаконите активности.

 

 

КГБ Белорусије сматра да је оружје, које је одузето од активиста «Белог Легиона», намењено уличним нередима који су планирани за 25 март. Такође је планиран долазак бораца из Украјине, следбеника УНА-УНСО, са којима је «Бели Легион» тесно сарађивао још од 90их година. Поред тога, постоје подаци о могућем учешћу екстремистичких група младих људи страног држављанства у циљу подршке организаторима протеста у Беларусији.

 

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;