Ирачке владине снаге су обуставиле борбу за поновно заузимање западног Мосула, који је под контролом «исламске државе», због високе стопе цивилних жртава, саопштио је портпарол безбедносних снага те земље.

 

 

Становници који беже из области под опсадом наводе да су ваздушни напади владиних снага и коалиције коју предводи САД демолирали грађевине и усмртили огроман број цивила, преноси Ројтерс. Становници су објаснили да су побуњеници такође користили цивиле као људски штит и пуцали на њих док су покушавали да побегну из области под контролом ИД.

 

«Скорашња висока стопа смртности цивила у Старом граду нас је приморала да зауставимо операције и направимо ревизију планова. Време је да направимо нове планове и тактике офанзиве. Неће бити борбених операција», рекао је портпарол Федералне полиције.

 

Локални званичници и становници саопштили су да је на десетине људи остало закопано у рушевинама зграда након низа ваздушних напада усмерених против ИД и огромне експлозије која је након тога уследила, а тела се још извлаче из рушевина.

 

Коалиција коју подржавају САД је саопштила да се ти наводи истражују.

 

Агенције за хуманитарну помоћ су саопштиле да је око 600 000 цивила остало у западном делу Мосула, а ирачка Опсерваторија за људска права је сапштила да је скоро 700 цивила убијено у сукобима од како је започела борба за Мосул 19 фебруара, јавља Танјуг.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;