Папа Фрања упозорио је лидере 27 држава чланица Европске уније да том блоку прети одумирање без нове визије о будућности засноване на принципима солидарности на којима је сама Унија утемељена.

Врховни поглавар Римокатоличке цркве је, уочи сутрашњег обележавања 60. рођендана ЕУ, изразио уверење да многи проблеми с којима се Унија суочава, као што су економска и миграциона криза и успон популизма, могу бити савладани, али је нагласио да се они могу испоставити као фатални ако не буду решавани, преноси АФП.

 

«Када тело изгуби осећај за правац и више не може да гледа право, почиње да назадује и, дугорочно, ризикује да умре», рекао је папа у обраћању лидерима ЕУ у Ватикану.

 

Он је подсетио да су лидери шест земаља који су основали Европску економску заједницу 25. марта 1957. године показали веру у будућност после уништења за време Другог светског рата.

 

«Није им недостајало храбрости, нити су деловали прекасно», истакао је папа.

 

Он је указао и да је од почетка било јасно да «у срцу европског политичког пројекта може бити само сам човек, а да први елемент европске виталности мора бити солидарност као «најделотворнији противотров за модерне облике популизма».

 

«Тај дух остаје данас непходан као и увек док центрифугални притисци расту, а оснивачки идеали су заборављени», поручио је папа Фрања.

 

Он је, такође, позвао европске лидере да се одупру «лажним облицима безбедности» које обећавају популисти који желе да се ограде зидовима, и да уместо тога уложе у будућност засновану на већој солидарности и јединству, преноси АП.

 

На крају обраћања, папа се поздравио са свим лидерима и поразговарао са њима, а потом су се сви заједно фотографисали у Сикстинској капели испред Микеланђеловог «Страшног суда».

Извор РТС

 

Тагови: ; ;