Витолд Вашчиковски, пољски министар спољних послова, изазвао је лавину критика у тој земљи због изјаве да су крвави распад Југославије и ратови на Балкану деведесетих година били само маргинални.

 

 

«Европска унија није клуб алтруиста. ЕУ је изграђена зато да у Европи не буде рата и 70 година га нема. Изузев маргиналних ратова на Балкану или у овом тренутку важног, можда не маргиналног, руско-украјинског рата. И то ценимо, то је велики допринос ЕУ», рекао је синоћ Вашчиковски пољској телевизији Н24.

 

Оцена министра да је најкрвавији рат у Европи од Другог светског рата био само маргиналан, изазвала је лавину огорчења на интернету у Пољској, а на Твитеру и другим друштвеним мрежама многи су без речи почели да постављају фотографије последица ратних разарања које су видљиве и данас.

 

«В. Вашчиковски је констатовао у ‘Полсатњуз’ да је рат на Балкану био маргиналан, 100.000 жртава етничких чишћења, 1,5 милион избеглица. Сребреница», реагово је на Твитеру новинар те пољске телевизије Пјотр Витвицки.

 

РТС

Тагови: ; ;