Амерички специјалци су, заједно са Курдима и уз подршку «Апача», спровели операцију преузимања бране на Еуфрату од ИГИЛ у близини града Табка у сиријској провинцији Рака. У САД су брзо изјавилу да су сиријски Курди, уз активну подршку Пентагона, заузели брану на реци Еуфрат након неколико напада по линији одбране ИГИЛ.

 

 

«Коалиција је подржала њихов десант и пружила логистичку подршку прецизним ваздушним ударима из хеликоптера «Апач», артиљеријском ватром и посебним саветима и подршком вођству SDF (Сиријске демократске снаге)», наводи се у саопштењу коалиције коју предводе САД.

 

У стварности, побуњеници су одбили напад и нанели штету коалицији. Медији ИГИЛ су јавили да Курди из SDF нису успели да заузму брану Табка и да су њихови ратници осујетили напад под покровитељством САД и уз подршку хеликоптера.

 

 

«Одбијен покушај слетања америчких специјалаца на брану у близини града Табка. Напад су подржали авиони, беспилотне летелице, артиљерија и хеликоптери типа Апач», јавља агенција Amaq.

 

Ову информацију је потврдила и антиигиловска агенција «Рака-24», која редовно објављује поуздане информације из сиријске провинције Рака.

 

«Снаге SDF и САД су напале ложаје ИГИЛ близу бране на Еуфрату, а затим су се повукле због јаке одбране ИГИЛ», пише «Рака-24».

 

«Најмање три америчка војника су рањена у нападу, четири борца SDF су погинула, као и деветорица терориста», додаје се у саопштењу.

 

И сами активисти SDF су на друштвеној мрежи објавили да су стигли веома близу бране, али нису успели да је освоје.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;