Влада је том уредбом јединицама локалних самоуправа определила 288 милиона динара за интерно расељена лица са Косова и Метохије

 

 

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је данас да Србија није предвидела да из буџета издвоји 320 милиона динара да би побољшала услове живота мигрантима.

 

У саопштењу се наводи да Србија нема намеру да породицама миграната даје по 200.000 динара за покретање бизниса, нити по 1,4 милиона динара за куповину сеоских кућа, како је то потпуно нетачно данас објавио један дневни лист.

 

Истина је да је Влада Србије на седници одржаној 17. марта усвојила Уредбу о утврђивању Програма подстицаја за спровођење мера и активности неопходних за достизање утврђених циљева из области управљања миграцијама за 2017. годину.

 

Влада је том уредбом јединицама локалних самоуправа определила 288 милиона динара за интерно расељена лица са Косова и Метохије, 20 милиона динара за повратнике по Споразуму о реадмисији (наши грађани враћени из земаља ЕУ) и 12 милиона динара за локалне самоуправе у којима се налазе центри за азил, како би им се олакшао терет мигрантске кризе.

 

Комесаријат за избеглице и миграције подсећа на то да су сви мигранти на територији Републике Србије, који су изразили жељу, смештени у званичним центрима за азил и прихватним центрима, у којима им се пружа све што им припада по Закону о азилу.

 

Такође, Србија мигрантима готово никада није финална дестинација, па за наведеним врстама стамбених решења нема потребе, нити су предвиђена законом, истиче се у саопштењу.

 

 

Тагови: ; ; ;