Морамо заборавити на огорченост, наћи компромис и заједно градити будућност, поручује бивши француски амбасадор у Румунији и кандидат за представника дијаспоре Филип Густен.

 

Жустра кампања за председничке изборе у Француској је у први план ставила спољну политику а Франсоа Фијон, фаворит на изборима и бивши Премијер је рекао да је Косово отето од Србије. Његова изјава је подигла много прашине у региону и повод је за разговор са Филипом Густеном.

 

 

«Европа има срећу да је већ 70 година у миру, само тај њен део нема ту срећу. Данас Балкан поново кључа. Интервенција Запада у овом региону може довести до увоза конфликата. Овој земљи треба разумевања. Запад и Европа имају проблема да разумеју историју, политику и религију и све елементе које чине Балкан», каже Густен.

 

Француска, некада наш највећи савезник, била је међу земљама које су нас бомбардовале. Да ли је могуће поправити наше односе?

 

«Историчар сам и као такав вам кажем да морамо увек да се сећамо прошлости како не бисмо правили исте грешке у будућности. Искуства у односима Француске и Немачке, који су од непријатеља у више ратова дошли до најважнијих европских партнера, могу се пренети и на Балкан. Морамо заборавити на огорченост, наћи компромис и заједно градити будућност», каже он.

 

Зашто многи у Европи страхују од избора у Француској?

 

«Кад би Французи изабрали Ле Пенову, то би био крај ЕУ. Наша Европа је већ болесна, са овим што се десило с Brexit, Унија не би издржала да се исто деси и са Француском», каже он, а преноси Курир.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;