Министар спољних послова Ивица Дачић данас је у Београду разговарао са председником Слободарске партије Аустрије Хајнцом Кристијаном Штрахеом, који је оценио да «без Србије и Срба нема мира на овим просторима».

 

Фото: Министарство спољних послова Републике Србије

 

Двојица саговорника су разговарали о билатералним односима Србије и Аустрије са посебним освртом на могућности јачања привредне сарадње. Констатовали су да су српски и аустријски народ повезани на бројне начине и да у Аустрији живи велика српска заједница.

 

Хајнц Кристијан Штрахе је нагласио да Слободарска партија подржава територијални интегритет Србије и да се залаже за пуну интеграцију Србије у Европску унију.

 

Разговарано је и о конкретним могућностима за јачање привредне сарадње, регионалној безбедности и мигрантској кризи са којом се суочавају обе државе, наводи се у саопштењу МСП.

 

Данашњем састанку је присуствовао и Јохан Гуденус, заменик градоначелника Беча.

 

 

Раније данас, и државни секретар у Министарству спољних послова Ивица Тончев разговарао је са лидером Слободарске партије Аустрије.

 

Током разговора двојица саговорника су истакли значај партнерства двеју држава са посебним акцентом на садашњу привредну сарадњу и могућности њеног јачања, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

 

Истакнуто је да Србија може да пружи веома повољне услове за нова улагања из Аустрије која је, иначе, водећи инвеститор у српску привреду. Посебна пажња је посвећена могућностима за аустријска улагања у пољопривреду, прехрамбену индустрију и еколошке пројекте.

 

Истакнут је и значај и улога српске дијаспоре у Аустрији коју обојица саговорника препознају као важну спону између две земље.

 

Са Штрахеом су у Београд допутовали и заменик градоначелника Беча Јохан Гуденус и шеф његовог кабинета Константин Добриловић.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;