Потпредседник руске Думе Петар Толстој је рекао да ће Русија помоћи Србији уколико Црна Гора уђе у НАТО и неће је оставити саму.

 

«Ако Црна Гора уђе у НАТО а Србија не уђе, онда ће Србија имати одређене проблеме са тачке гледишта безбедности. Илузија је да је Русија далеко од Србије. Врло је близу, кажем вам, одмах поред вас», рекао је Толстој, а преноси Политика.

 

 

Он је рекао да је Русија важан економски партнер Србије и додао да ће тако бити и убудуће.

 

«Видећемо како ће се развијати ситуација са крупним пројектима попут гасовода који треба да прођу и преко Балкана. Ови пројекти имају будућност», каже Толстој, додајући да ће Русија увек поштовати избор српског народа ма какав тај избор био.

 

Он такође сматра да нема доказа о било каквој руској инвазији на Балкан, како тврди Запад. Такође, по његовом мишљењу, је економски притисак Запада присутан али је он сваке године све слабији.

 

«Уобразили су да су победници и `Хладном рату`. Ако на време не схвате да нису победили, онда ће њихов пораз бити потпун», рекао је Толстој.

 

Толстој је за «Спутњик» рекао да Русија у уласку Црне Горе у НАТО види директну војну претњу и за себе и за своје савезнике и да ће у том случају помагати Србији и неће дозволити униполарно јачање на Балкану. Он каже да историјско пријатељство Русије са Србијом ништа не може да разруши и додао да би желео да Србија буде део оне цивилизације коју представља Русија и да остане братска земља за Русију.

 

Говорећи о односу Запада према Русији, Толстој је рекао да је Русија била, јесте и биће велика сила и да неће уступити ни делић свог суверенитета ни за какве жеље западних партнера.

 

«То их, наравно, нервира», рекао је он, оценишви да ЕУ данас личи на СССР пред распадом.

 

Наводећи да је Русија алтернатива западној цивилизацији, јер поштује међународно право и право малих држава које такође не желе да губе свој суверенитет, Толстој је додао да ће Запад и даље наметати своју демократију «томахавцима» док не претрпи неки озбиљан пораз.

 

Он каже да Русија нема илузија о америчком Председнику Доналду Трампу, али да је он прагматичан човек, а са таквима је Русији увек било лакше да ради него са људима који су се бавили лицемерном и лажном политиком.

 

«Буди наду то што Трамп признаје да свака држава има право да брани своје интересе, а не да ради само у интересу САД. Жеља да угурају све у месијанску мудрост глобалистичке демократије довела је, између осталог, и до бомбардовања Југославије», рекао је Толстој.

 

Петар Толстој је праунук познатог руског писца Лава Толстоја.

 

Ката

 

 

 

 

Извор Срна

Тагови: ; ; ; ;