Мит о америчком „невидљивом“ ловцу бомбардеру Ф-117А срушен је пре 18 година, на данашњи дан, када је тај авион оборен током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

 

 

Ф-117 А, „ноћни соко“, који је после бројних акција у Либану, Панами, Ираку…стекао ореол „невидљивог“, оборен је 27. марта у војвођанској равници у селу Буђановци.

 

 

Ту летелицу је оборио 3. дивизион 250. бригаде Противаздушне одбране, који су у 20.42 сата, захваљујући способности јединице, исправној техници и „малој техничкој иновацији“ успели да га погоде са земље.

 

 

„Ноћни соко“ пао је у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа „нева“.

 

 

Ф-117 А је опремљен са два „џенерал електрик Ф 404“ турбо мотора и четворостепеном контролом лета, носи различито наоружање, има савремени навигациони систем интегрисан у дигитални панел у кабини, која појачава ефикасност мисије.

 

 

 

Цена тог авиона, по намени – ловца, који је, од 1982. до 1990. године, производила америчка компанија „Локид“, била је 45 милиона долара.

 

Авион је дуг 20,3 метра, висок 3,8 метара, с распоном крила од 13,3 метра, а постиже максималну брзину од 0,9 маха.

 

Ф-117 А је конструисан у облику брушеног дијаманта, што је неуобичајно за летелице те намене, а у америчкој војној терминологији добио је назив „стелт“, што на енглеском језику значи „кришом“, „у потаји“, или „невидљиви авион“.

 

 

ИН4С

Тагови: ;