Јавности ће ускоро бити представљена нова модуларна јуришна пушка која користи два калибра, стари 7,62 и нови 6,5 милиметара «грендел». Нова пушка намењена је «снагама за ојачање» Војске Србије.

 

 

Као што је Интернет портал РТС већ писао, Војска Србије тестирала је нови калибар 6,5 милиметара «грендел» и нову пушку, као резултат тактичких захтева и анализе савремених ратова.

 

Медији су пренели да ће нова модуларна пушка наредних дана бити представљена државном и војном врху на полигону у Никинцима.

 

Недавно је на семинару за медије у Зрењанину генерал-мајор Бојан Зрнић рекао да ће нова модуларна пушка имати два калибра, актуелни 7,62 пута 39 милиметара и нови 6,5 милиметара «грендел».

 

Иако је почетна идеја била да се пушка ради у калибрима 5,56 милиметара НАТО, који се тек уводи у Војсци Србије, ипак се остало на актуелном совјетском 7,62 милиметра.

 

Нова домаћа пушка радиће по систему «калашњиков», моћи ће да се опреми савременим, оптичким електронским и ласерским нишанима и њоме ће бити опремљене «снаге за ојачање» Војске Србије.

 

Највеће предности новог калибра јесу боља прецизност, мањи трзај и положена путања зрна, која умањује могућност промашаја мете услед лоше процене даљине до циља.

 

Осим најсофистициранијих нишана, све остало на пушци се прави у Србији. Пластичне делове, кундак и магацин са 30 метака прави «Прва петолетка», муницију «Први партизан» из Ужица, а оптику «Сова», «Телеоптик» и «Сензор инфиз».

 

«Када је реч о снагама за хитно реаговање ВС, оне ће бити опремљене најсавременијом опремом и наоружањем са светског тржишта», рекао је генерал Зрнић у Зрењанину.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;