Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да је Кремљ упознат са тиме да се малолетницима деле новчане награде за учешће на митингу који је организовао Фонд за борбу против корупције. Руски председник је информисан о детаљима митинга одржаног у Москви.

 

 

„Постоје информације да је малолетним учесницима у Москви у случају њиховог хапшења од стране полиције била обећана новчана награда“, саопштио је портпарол руског председника. Према његовим речима, за то постоје „одређене тврдње“ које ће бити представљене јавности ако органи реда то буду сматрали потребним.

 

Он је навео да у Кремљу изазива бригу то што неко може да настави да користи људе који заузимају активну грађанску позицију у својим циљевима, позивајући се на њихове незаконите акције.

 

Песков је нагласио да се дијалог са цивилним сектором у Русији води различитим каналима и на различитим нивоима.

 

„Председник на најактивнији начин разговара са људима из најразличитијим професија итд. Током тог дијалога се врши стална размена информација и он представља могућност да се схвати који проблеми постоје, чиме су људи незадовољни и шта они оцењују као позитивни резултат рада власти“, објаснио је Песков.

 

Према његовим речима, у Кремљу прилично трезвено анализирају величину јучерашње акције и нису спремни ни да је умањују, нити да је преувеличавају.

 

Коментаришући позиве ЕУ и САД руским властима да „одмах ослободе ухапшене учеснике митинга“, Песков је изјавио да не може да се сложе са тим позивом.

 

„У овом случају, не можемо узети у обзир тај позив“, рекао је прес-секретар председника Русије.

 

Шеф дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији у Москви назвао је двојним стандардима реакцију западних држава на митинг у Москви и у низу других градова Русије.

 

„Када исти догађаји изазивају различите реакције, видимо злогласне двоструке аршине. Не сећам да се неко много, јавно секирао поводом одлука које су биле донете недавно у Аустрији, Холандији, Немачкој, чије власти су забраниле одређене митинге“, рекао је Лавров.

 

„Нико се није секирао, нико ништа није рекао тим поводом“, додао је он.

 

Митинг који је јуче одржан без одобрења власти посетило је 7-800 људи. Око 600 учесника је ухапшено, међу њима и опозиционар Алексеј Наваљни.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ;