У Државној думи ће бити  да  на разматрање закон о забрани сурогат мајки у Русији. О предлогу овог закона за «Известију» је говорио аутор пројекта –депутат Антон Белаков.

Према његовим речима, у Русији су услуге сурогат материнства регулисане на основу грађанског уговора, који, заузврат, не гарантује права и обавезе странакама.

 

«По правилу, највећу дилему представља то да ли се у случају рођења детета са аномалијама  или смрти фетуса због неадекватног вршења услуга од стране сурогат мајке, има право на раскид уговора», цитира Известија речи депутата.

 

Белаков такође указује да за преузимање детета од сурогат родитеља није потребно испунити процедуру као код усвајања. У  складу са породичним законом Руске Федерације, биолошки родитељи могу преузети новорођенче из болнице тек након  пристанка сурогат мајке. Међутим, овај члан закона често буде злоупотребљен од стране сурогат мајке које однесе дете кући и  прибегне уцени.

 

Према мишљењу депутата, потребно је пажљиво размотрити и уредити  законске одредбе о сурогат  мајчинству, а све док се то не успе — забранити овај начин материнства.

Тагови: ; ; ;