Грађани траже референдум о уласку Црне Горе у алијансу.

 

 

Влада Црне Горе мораће да распише референдум о уласку земље у НАТО, саопштио је «Покрет за неутралност Црне Горе». рекао је за «Известију» лидер покрета Стефан Ђукић. Грађани, према његовим речима имају право да сами одлуче о својој судбини. Према последњим анкетама већина грађана је против НАТО интеграција.На тај начин, не узимајући у обзир интересе становништва црногорски политичари желе да поделе црногорско друштво и изазову политичку кризу.

 

За улазак у НАТО никад није било више од 44% становништва а последње анкете показују да је подршка власти по овом питању мања од 40%. Истраживања показују да се, чак и они грађани који су за улазак у НАТО залажу за организовање референдумима, а да, упркос томе власт жели да уведе земљу у НАТО на основу одлуке у парламенту.

 

«Наш захтев за референдумом је у складу са уставом и интересом већине становника Црне Горе. Ми сматрамо да држава треба да има сопствену спољну политику а не да буде у светлу других држава. Сматрамо да би држава требала да инвестира новац у болнице и школе а не да повећава расходе на одбрану. Због тога сматрамо да би грађани морали да имају могућност да бирају између војног неутралитета и уласка у НАТО»- рекао је у разговору са новинарима руског листа «Известија» Ђукић.

 

У Покрету за неутралност рекли су да се борба против уласка у НАТО води већ неко време. Овај покрет са својим истомишљеницима организује протестне митинге, поставља ово питање пред локалним медијима, а такође информише и европске политичаре о мишљењу локалног становништва.

 

«Већ смо успели да обезбедимо подршку многих европских партија као и двојице америчких сенатора. У случају да Црна Гора постане члан НАТО-а без референдума тражићемо начин да та одлука буде поништена»- рекао је Ђукић.

 

Низак ниво подршке НАТО у у Црногорском друштву може се објаснити и чињеницом да је земља кроз историју имала традиционално блиске односе са Русијом.

 

«Лидери Црне Горе покушавају да увуку земљу у структуру, која не одговара ни традицији ни интересима грађана Црне Горе. Власти покушавају да разбију односе са Москвом и да се на тај начин легитимишу у очима западних лидера који у сукобу са Русијом виде основ свога постојања»- рекао је за «Известију» српски политиколог Срђа Трифковић.

 

 

 

 

 

Тагови: ;