Током сусрета са српским премијером Александром Вучићем, председник Русије Владимир Путин обратио је пажњу на погоршање ситуације на Балкану. Како објашњавају експерти, од почетка године погоршале су се заиста све тачке сукоба у региону.

 

 

Погоршање ситуације на Балкану

 

Научни сарадник института за Славјанистику Руске академије наука и уметности Георгиј Енгелгард у разговору за «Экономика сегодня» наводи главне проблеме у региону.

 

«На првом месту је криза владе у Македонији коју су створиле македонска и албанска заједницса. Затим редовно погоршање кризе на Косову и у вези Косова. Затим  наставак унутарполитичких сукоба у Црној Гори па погоршање ситуације у Босни и Херцеговини. Затим ту је и борба у вези са председничким изборима у Србији као и погоршање бугарско-турских односа након недавно одржаних парламентарних избора»- рекао је Енгелгард.

 

Али Русија, не само да фиксира погоршање општег стања у региону него и чини све напоре како би дошло до нормализације.

 

«Москва се залаже за политичко решавање свих сукоба у региону а такође за уважавање интереса српског народа. Русија је упозорила и ЕУ због неодговорног мешања у питања региона и залаже се против било каквог решења наметнутог изван Балкана»- додао је он.

 

С-300 и председнички избори у Србији

 

Подсетимо, уочи Вучићеве посете Кремљу у српским медијима се појавила информација да ће Вучић, током посете разматрати и испоруку противавионског ракетног система «С-300» као и ракетног система «Бук». Према мишљењу Енгелгарда интерес Вучића за испоруку руске војне опреме изазван је искључиво предизборним потребама.

 

«Другог априла у Србији се одржавају председнички избори и Вучић је фаворит на њима. Питање је само да ли ће победити у првом или другом кругу. Данашњи састанак има искључиво предизборни карактер. Вучић хоће да се прослави сусретом са председником Путином који ужива огромну популарност међу српским народом а посебно у његовом патриотском делу».

 

У вези система С-300, његово помињање је такође предизборни потез. Још од времена натовског бомбардовања Југославије у Србији постоји мит, да НАТО не би ни бомбардовао Југославију да је тада имала С-300.

 

Такође руски ПВО системи су веома присутни у свести српског народа. Због тога, руководиоци из Београда, пред сваке веће изборе помињу њихову испоруку. Међутим, према актуелним споразумима, снабдевање Србије је знато скромније од система «Бук». Тако да, у овом моменту, за Београд се много више ради о «ПР наочарима» него о реалним војним уговорима, закључио је експерт.

 

Подсетимо, након данашњег састанка Путина и Вучића стране су изразиле наду у позитиван развој односа две стране «у духу пријатељства» карактеристичног за две земље последњих неколико година».

 

 

Тагови: ; ; ;