Словачка неће мењати свој принципијелан став у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, рекао је државни секретар словачког Министарства иностраних и европских послова Лукаш Паризек на састанку са државним секретарима Министарства спољних послова Србије Немањом Стевановићем и Ивицом Тончевим.

 

Фото: Министарство спољних послова Републике Србије

 

Разговарано је и о положају словачке националне мањине у Србији и српске националне мањине у Словачкој и констатовано да обе државе улажу велике напоре у циљу што квалитетнијег третмана мањинских народа.

 

Како је саопштило Министарство спољних послова, током посете Србији државни секретар Паризек намерава да обиђе и словачку заједницу у Србији.

 

Током разговора државних секретара сагледано је тренутно стање билатералних односа двеју земаља и констатовано је да су они веома добри али и да постоји простор за даље јачање привредних веза.

 

Указано је и да је годишња трговинска размена достигла ниво од скоро 500 милиона америчких долара.

 

Једна од тема састанка била су и словачка искуства у економској дипломатији коју Србија намерава вратити у оквире Министарства спољних послова, а Стевановић је упознао словачког колегу са концептом који Србија тренутно развија.

 

Разговарано је и о могућностима упознавања словачке стране са искуствима председавања ОЕБС-у, обзиром да је Србија била председавајућа овој организацији 2016. године, а Словачка ће председавати ОЕБС-у у 2019. години.

 

Током разговора је договорено да се наставе консултације на нивоу државних секретара којe ће пратити даље јачање привредних и културних веза двају народа.

 

 

 

Министарство спољних послова Србије/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;