Србија ове године добија једну од најатрактивнијих сорти јабука — чувени бренд ред мун. Не само што им је кора јаркоцрвена, већ је и месо ове изузетно укусне воћке — црвено. Јабука, створена у Француској, засад се узгаја само у земљи где је «рођена» и у Италији.

 

Фото: Д. Дозет/Новости

 

Ексклузиву у нашој земљи добиће компанија «Делта аграр». Како нам је испричао Зоран Ђогић из «Делта аграра», сорте јабука РМ-1 и РС-1 чине бренд ред мун, карактеристичне су због црвене боје меса и беру се у септембру и октобру. Настале су укрштањем многих сорти током претходних двадесетак година.

 

— Неки од предака наших сорти ред мун јабука биле су дивље врсте, чији је плод имао црвену боју меса — каже Ђогић. — Такве сорте су веома ретке, јер је тешко добити нешто тако посебно, а у исто време да буде и изузетно укусно. Оно што ове јабуке издваја од конкуренције јесте и могућност складиштења на дуже време. То само значи да ће бити приступачне потрошачима током целе године, за разлику од многих других које су на полицама само током сезоне. Ове јабуке су добре и за прераду, јер дају црвени постојан сок. Укус је веома пријатан и свеж, а имају и арому природе.

 

Није свеједно ни где се гаје ове јабуке. Иако се, како нам је објаснио Ђогић, узгајају као и обичне сорте, за развијање интензивне црвене боје меса, воћњак треба да буде на брежуљкастом терену, са осунчаним падинама. Дани морају да буду топли, а ноћи свеже.

 

«Делта аграр» ће уз ред мун јабуке, у Србију и у читаву југоисточну Европу, током ове и наредне сезоне «довести» још нових брендова ове воћке. Међу њима ће бити јабука исак, која је идеална «за ужину» јер је мала. Јабука рубенс има нарочит укус и арому, али њено узгајање ће захтевати високо знање и одличне производне услове. А, свитaнго је рана сорта јабуке, како истиче Ђогић, хрскава и сочна. Спада у једну од најукуснијих, а стиже крајем јула и почетком августа.

 

 

 

ИЗВОЗ ЗА РУСИЈУ

«Делта аграр» ће узгајати и сорту пинк лејди која је први и најзначајнији светски бренд јабука.

 

— У Европи пинк лејди узгајају само три земље — Италија, Француска и Шпанија — каже Ђогић. — Необично је тешко проћи тестове које власник бренда постави пред заинтересованим произвођачима. То подразумева проверу климатских и земљишних услова за узгој јабука, обученост и озбиљност произвођача. «Делта аграр» је крајем прошле године добила лиценцу за узгој јабука за домаће тржиште, а од пре неколико дана и за пласман ове сорте у Русију.

 

 

 

Аутор: Ј. Субин
Извор: Новости

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;