Чешки председник Милош Земан запитао је, поводом последњег терористичког напада у Лондону, чему уопште савезницима служи НАТО, када није у стању да војно интервенише против исламског тероризма.

 

 

«Чему нам уопште служи НАТО, када није у стању да интервенише оружано на југу Европе у борби против Исламске државе?», нагласио је Земан у редовном месечном разговору за приватни радио Фреквенце 1.

 

 

Оценио је да је одавно пређена граница терористичких напада након које је морала да започне оружана борба против исламског тероризма, али да политичари нису довољно храбри да је радикално започну.

 

«Та граница је одавно прекорачена и сваки даљи напад је само потврђује. То је пре питање храбрости коју европски лидери немају. Има је Доналд Трамп, видећемо када сада у мају дође у Брисел да ли ће предложити ангажовање НАТО-а против Исламске државе», истакао је Земан.

 

 

Према мишљењу чешког председника, ако се то не деси, НАТО би био само безвредна организација, јер он сматра да постоје ситуације у којима мора да се ратује, а тероризам Исламске државе јесте једна од њих.

 

Земан је апеловао на посланике да због претње тероризма подрже иницијативу чешког министра унутрашњих послова Милана Хованеца да се уведу права Чеха да личним ватреним оружјем пуцају на терористе и да добију уставно право на такву самоиницијативну одбрану домовине у ванредним ситуацијама.

 

«Ако треба да се бранимо од европске смернице о рестрикцијама оружја, морамо то имати у Уставу, јер је Устав надређен европској легислативи», објаснио је Земан.

 

 

Осудио је и гест чешке шампионке у бијатлону Габријеле Коукалове, која је због допинговања руских спортиста демонстративно одбила да путује на шампионат у Русију, и подсетио је да се он као председник среће и рукује и са људима којима би најрадије налупао шамаре.

 

Земан је, нагласивши да је лаик, упозорио на то да је допинг масовно распрострањен, али неке ухвате а неке не, и да би зато шампионат требало да се одржи у Русији, али да на њему учествују само «чисти» спортисти.

 

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ; ; ;