Русија нема никаквих територијалних претензија према суседним државама, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

 

 

„Русија је мирнодопска држава. Ми немамо територијалне претензије према суседима. Заинтересовани смо да нас окружују напредне земље, земље са којима бисмо успостављали партнерске односе у духу добросуседства“, рекао је Лавров у интервјуу листу „Аргументи и факти“.

 

 

Међутим, Русија неће оставити становнике Донбаса на цедилу. Напори Москве ће бити усмерени на то да се не допусти нова ескалација насиља на југоистоку Украјине, обећао је министар.

 

„Наши напори ће и даље бити усмерени на то да се не дозволи да ’вруће главе‘ у Кијеву покрену на југоистоку земље нову спиралу насиља. У сваком случају становнике Донбаса нећемо оставити у невољи“, додао је он.

 

 

Према његовим речима, процес решавања кризе на југоистоку Украјине се развлачи због нежеље украјинског руководства да испуни своје обавезе из Минског споразума.

 

„Наставићемо да радимо на томе да Кијев прекине блокаду Донбаса и почне свеобухватну реализацију (Минског споразума). Рачунамо на овакав приступ западних држава које су више пута изјављивале да нема алтернативе Минском споразуму и да их треба хитно реализовати“, нагласио је Лавров.

 

 

Восток

Тагови: ;