Парламент Шкотске, као што је било и очекивано, током данашњег заседања подржао је идеју премијерке Николе Старџен о одржавању новог референдума о независности, преноси РИА НОВОСТИ.

 

 

Посланици Шкотске националне партије, премијерке Старџен уз помоћ «Зелених» успели су да скупе већину гласова и да на тај начин омогуће премијерки да пред британски парламент изнесе предлог закона о одржавању референдума.

 

Гласање о референдуму у шкотском парламенту било је заказано за 20. март али је због терористичког напада у Лондону премијерка Старџен одложила седницу за 28. март.

 

Подсетимо, Шкотска је, за разлику од остатка Велике Британије, гласала против изласка Велике Британије из Европске уније током прошлогодишњег референдума. Прошле недеље премијерка Старџен изјавила је да ће Шкотска расписати нови референдум о изласку из Велике Британије.

 

Подсетимо 2014. године становници Шкотске су се на референдуму изјаснили против изласка из Велике Британије. Међутим, сматра Старџен, Брегзит је радикално изменио ставове становника Шкотске.

Тагови: ; ;