Пекинг је данас позвао Француску да заштити кинеске држављане у Паризу након што је париска полиција убила једног Кинеза, оца четворо деце, што је изазвало насилне протесте у којима је у понедељак увече 35 особа ухапшено.

 

Фото: Ројтерс

 

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да је Француској упутило званичну притужбу због догађаја у Паризу, преноси АФП.

 

Пекинг позива Париз да „гарантује безбедност, законска права и интересе кинеских грађана у Француској и да на рационалан начин третира реаговање кинеског народа на тај инцидент”, рекла је портпаролка кинеског Министарства Хуа Чуњинг на конференцији за новинаре.

 

„У међувремену, надамо се да наши држављани у Француској могу да изразе жеље и захтеве на законит и разуман начин”, додала је.

 

 

Париска полиција саопштила је данас да се око 150 „припадника те азијске заједнице” окупило синоћ испред полицијске станице у североисточном делу француске престонице и да је током протеста дошло до сукоба између демонстраната и снага реда.

 

Три полицајца су том приликом лакше повређена пројектилима, док је једно полицијско возило оштећено запаљивом направом.

 

Гневни демонстранти су протестовали након што је један полицајац убио Кинеза у недељу увече.

 

Како преносе француски медији, реч је о 56-годишњем Шаојо Лиуу, који је убијен приликом полицијске интервенције у стамбеној згради у 19. арондисману.

 

 

Танјуг

Тагови: ; ;