Заједнички тимови војске и полиције Србије прекинули су још један велики ланац кријумчарења илегалних миграната. Контрола границе је појачана, а тактика заштите измењена, јер се због повољнијих временских прилика очекује већи прилив миграната.

Европска комисија је Србију и Македонију недавно означила као приоритетне земље на западнобалканској мигранској рути. Зато су почели преговори о потписивању споразума који ће омогућити да, као појачање, на границу двеју земаља буду размештени официри за везу Европске граничне и обалске страже или Фронтекса.

Заједничким радом војске и полиције, само за последњих осам месеци, више од 20.000 илегалних миграната спречено је да пређе нашу границу. Два правца из Бугарске и по један улаз из Македоније и Црне Горе и даље су критичне тачке.

 

Ухапшено је 132 кријумчара, углавном из Србије. Спречено је 120 покушаја кријумчарења људи, и то је тренутно апсолутни приоритет.

 

«Формирани су посебни тимови за спречавање кријумчарења илегалних миграната. Тимови се састоје од еминентних људи из војске и полиције, који на терену раде и већ су дали одређене резултате у протеклих десет дана», рекао је портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић.

 

Кривокапић истиче да резултати показују да су спречена два покушаја кријумчарења, да је са надлежним органима и тужиоцима откривен један ланац кријумчарења о којем не може у овом тренутку више да се говори.

 

Да Србија заузима све важније место у плановима заштите европских граница потврђује недавна одлука Еврпске комисије да већ у јуну у нашој држави буде постаљен Фронтексов официр за везу.

 

Десет их је планирано на рути од Нигерије до Србије, а тај у нашој земљи био би задужен за цео Западни Балкан. Цивилне организације упозоравају да планови заштите спољних граница морају имати у виду основна права људи који траже међународну заштиту.

 

«Aко je за свe ово време свега 13.000 људи релоцирано из Италије и Грчке ка другим земљама ЕУ, ако Европа на неадакватан начин учествује у програмима пресељења за оне којима је статус већ утврђен, онда видите врло јасан дисбаланс између онога што су политике или мере које иду у циљу заштите тих људи, а с друге стране јако много инвестирања у мере заштите такозваних спољних граница», каже Владимир Петронијевић из Групе 484.

 

За подршку контроли граница у региону Западног Балкана, тренутно је распоређено око 100 службеника Фронтекса у земљама чланицама, највше Хрватске и Бугарске. Ипак недовољно, кажу у ЕК, за изазове који се очекују.

 

РТС

Тагови: ; ; ;