Британска премијерка Тереза Меј ће данас званично прогласити излазак Велике Британије из Европске уније, у складу са чланом 50 Лисабонског уговора и 29. март 2017. улази у историју јер први пут једна земља најављује да напушта европски клуб.

 

 

Након званичне најаве почетка «Брегзита», започињу преговори између Велике Британије и 27 земаља-чланица Европске уније.

 

Амбасадор Велике Британије у Бриселу Тим Бароу предаће председнику Европског савета Доналду Туску писмо британске владе.

 

Писмом британске владе се ЕУ званично обавештава о намери Велике Британије да напусти Унију.

 

Предвиђено је да Бароу лично уручи писмо Туску у 13:30, након чега ће председник Европског савета из Брисела обратити јавности.

 

Очекује се да Доналд Туск у име 27 држава чланица ЕУ изрази жаљење због овакве одлуке Велике Британије, али и спремност ЕУ да «уједињена конструктивно преговара са Лондоном у циљу избегавања сваке врсте несигурности коју Брегзит може донети грађанима».

 

Дан касније, у четвртак, председник Европског савета обавестиће лидере 27 држава чланица о нацрту европских преговарачких позиција које ће уследити као одговор на британско писмо о изласку из Уније.

 

«Као што знате лично бих волео да Велика Британија није одлучила да напусти ЕУ, али већина британских гласача је одлучила другачије. Зато морамо да учинимо све како би овај процес развода био што безболинији за ЕУ», поручио је недавно Туск.

 

Он је за 29. април заказао ванредни самит лидера ЕУ 27 који би требало да усвоје смернице за преговоре о Брегзиту. То би конкретно требало да буде пакет иструкција и «црвених линија» којих ће Европска комисија, иначе задужена за преговоре са Лондоном, морати да се придржава.

 

Главни преговарач, у име ЕУ, биће некадашњи министар у француској влади и бивши ЕУ комесар, Мишел Барније. План ЕУ јесте да Европска комисија на основу препорука Европског савета изради детаљан план директива које се односе на европске позиције у преговорима са званичним Лондоном, а које ће бити усвојене у мају на самиту ЕУ лидера у Бриселу. Тек тада је могуће кренути у конкретан процес раздруживања и успостављања нових односа Велике Британије и ЕУ.

 

Главно питање при том гласи: колико Британци морају да плате за развод? Већ сада се спомиње сума од 60 милијарди евра коју Брисел жели да испостави као рачун Великој Британији, преноси Дојче веле.

 

Велика Британија сваке недеље уплаћује у Брисел 350 милиона фунти. То наводно расипање новца, заговорници «Брегзита» су, током кампање за референдум о изласку из ЕУ, свакодневно критиковали.

 

То је податак који се задржао, иако су се заговорници ЕУ жалили да та свота не узима у обзир попуст који имају Британци, нити то колико земља добија из бриселских благајни.

 

Одлуку гласача који су подржали «Брегзит», премијерка Тереза Меј интерпретира на следећи начин:

 

«Верујем да су они врло јасно показали да не желе и даље годину за годином да плаћају енормну своту за Европску унију».

 

И њена влада, као и Горњи дом Парламента, ангажовали су правнике да провере правно стање и – дошли су до следећег закључка: чим Велика Британије иступи из ЕУ, она више није обавезна да плаћа ниједну једину фунту Европској унији. Посланика торијеваца Џејкоб Рис-Мога: „Немамо никакве законске обавезе према ЕУ.“

 

„Брегзит“ ће вероватно бити окончан до пролећа 2019. године. Ипак, текући буџет ЕУ обухвата временски период до 2020. године.

 

Извор: Данас онлајн

 

Тагови: ; ; ; ;