Бивши амбасадор Србије у Лондону Дејан Поповић је рекао да ће се процес изласка Велике Британије из ЕУ окончати до 2019 и да то неће утицати на Србију.

 

«До тада ће се наћи равнотежа и, када Србија буде приступала ЕУ, тај проблем ће бити негде склоњен у страну», рекао је Поповић за РТС, додајући да Британија изласком неће престати да игра политичку улогу у свету.

 

 

«Биће војно, обавештајно, економски присутна, јер она је стални члан Савета безбедности УН. Сигурно да је један од ретких заједничких именитеља за све балканске земље тежња да буду у ЕУ. Када би тај фактор отпао, вероватно би простор за конфликтацију био шири «, каже Поповић.

 

Он је рекао да се поставља питање каква је цена изласка Велике Британије из ЕУ. По његовом мишљењу, Британија мора да заштити свој интерес и да има приступ јединственом европском тржишту, а да при том не плаћа све обавезе које је наметнуо Брисел. С друге стране, ЕУ ће свакако гледати да то не допусти и тражиће неке концесије за себе у тим преговорима.

 

Он сматра да се не може очекивати да ће Велика Британија, које је друга по снази држава у Европи, прихватити да буде изоловано острво и да ЕУ, са своје стране, неће желети да прекине односе са њом, јавља Бета.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;