Еуфор је упозорио све политичаре у Босни и Херцеговини да је спреман да реагује у кратком временском року уколико примети и најмање назнаке да би могло да буде нових сукоба. Овако гласи упозорење ЕУФОР-а за политичке лидере у БиХ, због растуће забринутости за историјски нестабилни регион Балкана, која је ових дана и те како изражена.

 

 

» Много тога је постигнуто на овим просторима и не сме бити изгубљено поново. Још постоје неке ЕУФОР-ове трупе у БиХ, али нећу се двоумити ниједног тренутка, уколико буде потребно позвати резервне снаге за интервенцију» — изјавио је генерал Антон Валднер, након преузимања команде над ЕУФОР-овим трупама у БиХ.

 

Он додаје и да политички лидери у БиХ имају велику моћ у својим рукама, због чега их је упозорио.

 

Нови шеф операција ЕУФОР-а, генерал Џејмс Еверард тврди да постоје «спољниутицаји који су могући изазов на западном Балкану и у БиХ».

 

Гостимир Поповић, војно-политички аналитичар, каже, за «Новости», да је порука ЕУФОР више политичка него војна.

 

» Нема ЕУФОР-у, никакву снагу да било шта спречи у БиХ. Читав концепт европске безбедности је лош, могу рећи и да не постоји. ЕУФОР је под утицајем јужног крила НАТО у Европи и због тога имамо овакве поруке према политичарима, али исто тако, овакве поруке се увек шаљу кад долази нови командант ЕУФОР-а, па зато и сада није изненађење што је Валднер послао поруку политичарима» — истиче Поповић.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;