Мировне снаге Европске уније (ЕУФОР) у БиХ упозориле су домаће лидере да су спремни у кратком року интервенисати уколико дође до нових сукоба у БиХ. “Ројтерс” преноси да расте забринутост Европске уније због дешавања у Југоисточној Европи, а посебно због, како наводе, сепаратистичких тежњи у БиХ, парламентарног бојкота у Црној Гори и обновљених напетости између Србије и Косова.

«Пуно је постигнуто, али пуно се може опет изгубити»,  изјавио је командант ЕУФОР у БиХ генерал-мајор Антон Валднер на свечаности обележавања команде ЕУФОР у Сарајеву.

 

Медији подсећају да ЕУФОР на територију БиХ има распоређених 800 војника.

 

Today, in Sarajevo, @Kostarakos marked with his presence the handover of command ceremony at the @euforbihpic.twitter.com/A370YI0apD

— CEUMCSpokesman (@CEUMCSpokespers) March 28, 2017

Валднер је рекао како политички лидери имају најмоћнији кључ у свој рукама, а да ЕУФОР још увек има право да у јако кратком периоду значајно појача број војника на простору БиХ.

 

«Нећу се устручавати позвати резервне снаге ако то буде потребно»  казао је Валднер.

 

ЕУФОР нови шеф за операције генерал Џејмс Еверад изјавио је да постоји игра вањских утјецаја у широј регији западног Балкана и да у случају БиХ те игре могу да утичу на напредак земље.

 

Западни лидери оптужили су Русију како манипулише политичким збивањима у регији, а што је Русија негирала.

Извор Ројтерс

 

 

Тагови: ; ; ;