Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић рекао је Срни да упозорење ЕУФОР-а да је спреман да реагује уколико примети и најмање назнаке да би могло доћи до нових сукоба у БиХ, представља опомену лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу.

 

 

«Његово окупљање бошњачких генерала у Сарајеву и поруке које су дошле са тог скупа забринуле су и снаге за спровођење мира. ЕУФОР овдје није само у сврху едукације, већ спроводи све безбедносно-одбрамбене аспекте БиХ», рекао је Галијашевић Срни

 
Он је напоменуо да ЕУФОР неће трпети да поједини бошњачки генерали са скупова шаљу ратнохушкашке поруке, називајући их патриотизмом, а да се с друге стране, појачава активизам лица повратника са сиријског ратишта.

«Имамо 150 идентификованих, познатих лица, која су се из Сирије вратила са породицама, а добијамо обавештења из безбедносних структура како они специјалним мерама надзора брину о њима», истакао је Галијашевић.

Он је навео да је, у ствари, реч о бризи о једва десетак људи, те да је практично под специјалним техничким надзором само 10 људи повезаних са тероризмом.

«Аустријанци знају да су они посебно угрожени, те да о томе брине и ЕУФОР, јер је половину јединица ЕУФОР-а сачињавају војници из те земље која има озбиљне проблеме са исламистима и већ три године спроводи такозвану операцију ‘Палмира’, која подразумева хапшење `босанске мреже`», рекао је Галијешевић.

Он је додао да се то односи и на привођење Хатиза Мухамеда Порче, хапшење Ебу Тејме, Мирсада Омеровића, Адема Демировића, те недавно привођење седам лица од којих су четири из БиХ.

«Све то забрињава ЕУФОР, па су њихова упозорења углавном адресирана политичком Сарајеву», закључио је Галијашевић.

Он је оценио да је реаговање међународне заједнице на постојање терористичких ћелија у БиХ врло тенденциозно, јер су многи актери и чланови терористичких организација повезани са неком западном службом.

 

«Наравно да Запад не жели да се та мрежа на било који начин урушава и управо они гуше судске истраге и процесе и обезбеђују провизорно кажњавање актера терористичких акција у Сирији», рекао је Галијашевић.

Истичући да је Аустрија тренутно у специфичној ситуацији, те да има озбиљне проблеме са «босанском мрежом» и у Бечу, и у Грацу и у Линцу и на многим дестинацијама, Галијашевић каже да она мора да реши свој приватни проблем.
Он је додао да у осталим земљама Запада тај проблем још није изражен нити је повећан степен угрожености од «босанске мреже».

«Међутим, сви су сведоци да је основна повезница свих терористичких напада у Европи, а понеких и у свету, у ствари БиХ, било преко џихад-ратника, терориста, вехабија, или преко наоружања, војне опреме или муниције», навео је Галијашевић

Тагови: ;