Стејт департман је, преко анонимног представника, саопштио да се САД и НАТО спремају да помогну Украјини да заштити своју територијалну целовитост.

 

 

„Наш циљ је да помогнемо Украјини да себе заштити и да поврати свој територијални интегритет и суверенитет“, река је извор.

 

То би значило да је Вашингтон решио да мобилише цео Запад да помогне Украјини да покори и поврати Донбас и то свега неколико сати након што је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио да Москва неће препустити Донбас судбини.

 

Тај амерички званичник није прецизирао да било шта каже о новим испорукама оружја Кијеву, али је рекао да су САД Украјини већ испоручиле наоружања у вредности неколико стотина милиона долара и да ће државн секретар Рекс Тилерсон на министарском скупу НАТО 31 марта у Бриселу иницирати дебату о вршењу притиска на Русију поводом Украјине.

 

„Обавиће консултације са савезницима о нашој заједнчкој привржености побољшању безбедности на истоку Украјине и неопходности да НАТО ради тога врши притисак на Русију. Притисак је потребан да би престала руска агресија на суседе и ради реализације договора из Минска“, каже он.

 

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;