Амерички председник Доналд Трамп потписао је извршну уредбу којом се поништава низ прописа о борби против климатских промена, из времена бившег председника Барака Обаме.

«Моја администрација ставља тачку на рат за угаљ», рекао је Трамп уочи потписивања декрета.

 

Трампова администрација сматра да прописи о борби против климатских промена из Обаминог периода ометају у раду рударе и раднике који се баве вађењем нафте, преноси Ројтерс.

 

Британска агенција је раније пренела да Трамп потписивањем уредбе настоји да повећа домаћу производњу енергената и подстакне отварање нових радних места.

 

Активисти за заштиту животне средине, међутим, сматрају да је најновија уредба опасна и обећавају да ће се обратити суду, преноси агенција Ројтерс.

 

На удару Трамповог декрета је првенствено План за чисту енергију, којим се од савезних држава захтева да смање емисију угљен-диоксида емитованог из енергетских постројења, како би САД испуниле обавезе из глобалног климатског споразума који је готово 200 земаља постигло у Паризу у децембру 2015. године.

 

Трамповим указом се, такође, укида забрана закупа угљеносног државног земљишта и мењају прописи о ограничавању емисије метана који се ослобађа у производњи нафте и гаса.

 

Трамп је дуго најављивао овај потез, тврдећи да ће укидање тих прописа проузроковати нови бум у производњи нафте, гаса и угља, и да ће помоћи отварању на хиљаде радних места, без икакве штете по ваздух и квалитет воде у САД.

 

«Кренућемо у другачијем смеру. Претходна администрација је девалвирала раднике својим мерама. Можемо заштитити животну средину, док истовремено пружамо људима посао», изјавио је један високи званичник Беле куће новинарима уочи потписивања декрета.

 

Извор Ројтерс

Тагови: ; ; ;