Демократска Црна Гора сматра да је потребно организовати референдум о чланству Црне Горе у НАТО на којем би од грађана био затражен одговор на јасно и несугестивно питање.

 

 

Из ове странке саопштено је да би постојање сваког од три конститутивна елемента државе понаособ, а највероватније и сва три заједно, било доведено у питање када се не би водило рачуна о одбрани и безбедности.

У саопштењу се указује да се Црна Гора, преко својих представника у законодавној и извршној власти, низом усвојених докумената определила да буде део регионалних и међународних система безбедности.

Црна Гора је, у складу са таквим определењем, као приоритет поставила свој стратешки циљ — да у најкраћем могућем року постане пуноправни чланица НАТО-а.

«Истине ради, овај циљ највиших државних органа не наилази на већинску подршку грађана Црне Горе. Напротив», додаје се у саопштењу.

Ипак, како су навели, народна воља која се ни о овом питању не подудара са бар декларативно израженом жељом оних на власти, ни до сада није представљала препреку владајућој гарнитури да своје личне интересе представи као државне.

Тагови: ;