Црна Гора налази се на корак од НАТО-а.Сенат САД одобрио је протокол о приступању Црне Горе НАТО пакту. Очекује се још одобрење конгреса где ће гласање бити одржано током недеље. 

 

Протокол о приступању Црне Горе у НАТО потписан је у мају прошле године. Од тада Црна Гора има статус посматрача. Након што протокол ратификују све државе чланице, Црна Гора постаје 29. чланица НАТО пакта. У земљи се врши притисак на противнике НАТО-а а окретање земље према САД већ је утицало на инвестициону климу.

 

Снимци полицијског насиља. Полицајци туку жестоког противника НАТО интеграција, боксера Мија Мартиновића.

 

«Ломили су ми аутомобил. Руке, ноге, све су поломили»- каже Мартиновић.

 

Мијо Мартиновић данас је инвалид. Али он није изменио своје ставове.

 

Већина становништва Црне Горе је против НАТО-а. Власт против њих има само једно средство- јак притисак, рекао је Мартиновић.

 

Међу првима који су осетили последице новог курса црногорских власти су руски бизнисмени. Приморски град Будва се сматрао рајем за руске инвеститоре. Међутим црногорске власти су промениле однос према Русији и бизнис туризам је пао у депресију.

 

Вадим Сучков из Тјумена уложио је новац у изградњу хотела. Купио земљу, добио неопходну документацију, а онда одједном му је саопштено да не може да гради хотел.

 

«Одлучили смо да инвестирамо овде. Али крај градње се не види. Као ни код суседа. Руска села дуж обале изумиру»- рекао је Сучков.

 

Пораст криминала у одмаралиштима Тивта и Котора је свуда. Сами Црногорци, својим пријатељима из Русије не саветују да долазе овамо.

 

«Најопаснији криминал који организују бандити под окриљем државе су дрога и трговина људима. У мафијашким обрачунима гину туристи. Прошле године је у мафијашком обрачуну страдао случајни туриста»- рекао је новинар Дражен Живковић.

 

У овом моменту обично у Црну Гору долазе први туристи из Русије. Ове године их је мање.

 

«Ако они не дођу то ће бити катастрофа за црногорску економију»- каже Игор Дамјановић.

 

У Црној Гори чисте плаже су реткост, чак и у шпицу сезоне. Раст криминала, заједно са растом антируског расположења не препоручује руским туристима да посећују Црну Гору.

 

 

извор

 

 

Тагови: ;