Путин Вучићу дао гаранције за војну и политичку подршку у случају кризе. Са новим наоружањем наша војска ће бити најопремљенија у региону.

 

 

Можемо да рачунамо на политичку и војну помоћ Русије у случају нових турбуленција на Балкану — јасна су порука комшијама да ће у случају покушаја преливања криза на нашу територију Србија имати адекватан одговор и моћног савезника уз себе, преносе Вечерње новости детаље разговора у Москви.

Порука руског председника Владимира Путина дошла је у критичном моменту, у јеку најава Приштине да ће формирати «војску Косова», драматичних дешавања у Македонији и институционалној кризи у БиХ.

 

Русија све гласније показује забринутост због бујања албанског национализма који постаје видљив у Македонији, где постоје «успаване» јединице бивше ОВК. У јеку безвлашћа у Скопљу, Албанци све гласније звецкају оружјем и позивају се на границе тзв. природне Албаније. У посредној вези су и дешавања у Црној Гори, која је на корак до пријема у НАТО, а на чији део територије Албанци такође имају аспирације.

 

Наиме, упркос противљењу НАТО и ЕУ, приштинске власти чак тајно преговарају и о набавци наоружања. У будућем арсеналу Албанци би волели да виде противоклопне системе, лаку артиљерију, али у трећој фази и — хеликоптере.

 

С друге стране, са «војним пакетом» који је договорен у Москви, у ком је шест «мигова 29», 30 тенкова Т-72 и толико борбених возила БРД-М2, српска армија ће практично постати најбоље опремљена у региону и моћи ће да заштити своју територију и народ.

 

Према нашим информацијама, Путин је Србији понудио и могућност за испоруку ПВО ракета «бук» или «тунгуска», а у случају веће безбедносне кризе у региону и система С-300. Овим наоружањем, по оцени стручњака за безбедност, Србија ће моћи да се заштити од већине војних претњи из ваздуха и са копна.

 

Поруку да ће Русија војном техником помоћи Србији у случају кризе на Балкану, некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије Бранко Крга сагледава у светлу чињенице да је Русији данас стало до подршке пријатељским земљама, што није био случај деведесетих:

 

 

— О борбеној техници, посебно софистицираној попут ПВО система, и раније се разговарало. Нема сумње да Русија жели да се наметне као светски играч који брани своје интересе у иностранству. Није реч искључиво о војној помоћи, већ и о широкој политичко-дипломатској акцији.

 

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је сусрет са Путином много значајнији на државном плану, него што Вучићу користи у предвечерје председничких избора.

 

— Путин јесте најпопуларнији страни политичар у Србији и сусрет са њим доноси Вучићу позитивне поене, али најпозитивније у тој посети је то што су учвршћени безбедносни односи.

 

Ђорђевић: У нашем је интересу да ремонт МИГ-ова буде у Србији

 

Тагови: ; ; ;