Уочи одржавања Песме Евровизије у Кијеву, немачка ТВ MDR је објавила причу о расту криминала у Украјини и беспомоћности нове, реформисане полиције. Поред тога, немачки новинари скрећу пажњу на чињеницу да власти праве од избеглица из Донбаса жртвеног јарца, покушава да на њих пренесу одговорност за одређене злочине. Убиство бившег руског политичара Дениса Вороненкова је шокирало Украјину. Али, прави проблем у земљи је стално погоршавање ситуације када су у питању злочини, док је за полицију откривање високог криминала немогућа мисија.

 

 

Након Мајдана су политичка убиства у Украјини постала свакодневна појава и свакодневни живот је праћен константним растом нивоа злочина, од којих су најзаступљеније провале и крађе аутомобила. Све ово се компликује чињеницом да 74% злочина остаје нерешено.

 

Пораст криминала је актуелан пре свега због социјалне ситуације у земљи од 2014 године, од када је у Украјини тешка економска криза. Током овог периода, гривна је пала у односу на евро за скоро две трећине. Недуго после Мајдана се за евро добијало 11 гривни, а сада је курс 29 гривни за евро. Последица тога је повећање цена и комуналних услуга. Да би некако саставили крај са крајем, многи људи су у потрази за додатном зарадом јер плате не покривају трошкове, а многи су остали без посла.

 

«Крађа је најједноставнији начин да зарадите новац, тако да пораст криминала не чуди», рекао је адвокат Јуриј Мељник за ову ТВ.

 

Такође, у Украјини се бележи константан пораст трговине оружјем из Донбаса. За војнике и добровољце је та врста зараде једна од ретких прилика да обезбеде новац за своје породице. Према речима бившег кијевског заменика тужиоца Максима Могиљницког, украјинске власти су прогласиле избеглице жртвеним јарцима и на њих свалили сву одговорност за злочине. Међутим, статистике показују другачију слику. Трговина оружјем није у рукама избеглица, већ је у питању свеукрајинска тенденција.

 

«Поред тога, најчешћи злочини ове врсте су на западу Украјине где има мало избеглица», каже Могиљницки.

 

Министарство унутрашњих послова Украјине не пориче пораст криминала и своје активности оцењује као позитивне.

 

«Разлог за то су објективни проблеми као што је рат у Донбасу и тешка економска ситуација» каже саветник министра Зорјан Шкирјак. Према његовим речима, сада је Министарство унутрашњих послова Украјине скоро најтранспарентније Министарство унутрашњих послова на свету.

 

«Критичари имају могућност да нас нападају јер ми објављујемо сву статистику», правда се Шкирјак и прецизира да у 2016 стопа злочина није расла темпом из 2014 и 2015 године.

 

Међутим, промену демографске слике не прати реформа полиције. У Кијеву, где је нова полиција заменила стару још 2015, скоро 90% злочина остаје нерешено, укључујући пре свега крађу аутомобила и провале. Ако узмемо у обзир да један истражитељ ради на 800 до 2000 кривичних предмета, тако ниска стопа откривања починиоца није изненађујућа. Срећом, «релативно добро» се решавају убистава. Полиција је у стању да идентификује починиоце у само 44% случајева.

 

«Реформа полиције је под сталном критиком углавном због чињенице да су искусне полицајце заменили нови, који су прошли само четири месеца обуке», пише на сајту немачке ТВ.

 

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;