Кинески партнери заинтересовани за улагања у рударско-топионичарски басен Бор. Србија од Кине добија донацију од око 14 милиона евра. Према сазнањима листа Вечерње новости, донација Кине биће уложена у здравствено збрињавање деце.

 

Си Ђинпинг и Томислав Николић / Фото: Танјуг/ Lintao Zhang/Pool Photo via AP

 

Београд и Пекинг повезаће се и директном авио-линијом, кинески партнери заинтересовани су за улагања у рударско-топионичарски басен Бор, а у част посете председника Томислава Николића Кини, Србија ће од ове земље добити донацију од око 14 милиона евра. Према нашим сазнањима, донација Кине биће уложена у здравствено збрињавање деце.

 

Ово су најважнији резултати званичне посете председника Николића Пекингу, који је у четвртак у разговору са колегом Си Ђинпингом разматрао правце даљег развоја српско-кинеских пројеката. Двојица председника разговарали су о новим заједничким пословима, али и о унапређивању већ договорених.

 

Посебну пажњу Николић је посветио питању приватизације РТБ «Бор» и Аеродрома «Никола Тесла», као и отварању директне авио-линије Београд — Пекинг, за шта су већ заинтересоване две кинеске компаније. Једна од њих је ХНА, кинеског бизнисмена Чен Фенга.

 

Председник Кине Си Ђинпинг обећао је подршку предлозима које је изнео Николић, рекавши да ће лично подстицати кинеске предузетнике да учествују у реализацији наведених пројеката, као и да су им сва врата отворена прошлогодишњим потписивањем Споразума о свеобухватној стратешкој сарадњи Србије и Кине.

 

«Кина Србију сматра челичним пријатељем», рекао је Си Ђинпинг.

 

 

Овакав став, како је саопштено из прес службе председника Србије, могао је да се осети током читавог дана у односу кинеског председника према српском госту, као и у «незабележеним демонстрацијама почасти и гостопримства».

 

Си Ђинпинг је истакао да је Кина спремна да подржи оснивање центра за изградњу инфраструктуре у пројекту «16 плус 1». Такође, како је саопштено, он је са великим задовољством примио вест да су Македонија и Грчка, осим Србије, заинтересоване да се Кина ангажује у изградњи пловног коридора Дунав-Морава-Вардар-Егејско море.

 

Двојица председника договорили су се да премијер Александар Вучић учествује на састанку на врху крајем маја ове године у Пекингу у вези са иницијативом «Један појас — један пут». Такође, Ђинпинг је рекао и да је Србија добродошла да отвори Српски културни центар у Пекингу.

 

У разговору са делегацијама компанија «Хуавеи», «Литен групе» и «Шангај лизинга», Николић је навео све предности улагања у српску привреду. Сачињен је и Меморандум о разумевању о реализацији пројекта компаније Zheijang Kangyi Sanitary Ware Co. Ltd. на територији општине Кула, који су потписали министар културе и информисања Владан Вукосављевић и генерални директор ове фирме Јунг Гуопинг. Пројектом је предвиђено да се у периоду од 2017. до 2020. године, уложи 35 милиона долара у фабрику славина и водоводних арматура у погоне бивше фабрике славина «Истра» и да се запосли 500 радника. Вредност годишње производње, како је процењено, била би око 50 милиона долара, а највећим делом била би намењена извозу.

 

Сусретом са премијером Кине Ли Кећијангом и са председником Свекинеског народног конгреса Џангом Деђијангом, председник Николић данас завршава посету Кини.

 

Николић је у Пекингу дочекан уз највише државне и војне почасти, а проглашен је и за почасног грађанина главног града најмногољудније државе на свету, у знак признања за његов лични допринос у унапређењу пријатељских веза наших двеју земаља.

 

Николић од данас почасни грађанин Пекинга

 

 

Вучићу званичан позив за посету Кини у мају

Премијер Александар Вучић рекао је у четвртак да је добио позив да у мају посети Кину.

«Верујем да ћемо тада имати на столу све везано за авио-линију Пекинг — Београд, која значи више туриста и пословних људи из Кине у Србији. Уједно, то би била потврда пријатељства, а код источних народа, посебно Кинеза, пријатељство доноси прилике за нови посао. Кинези су већ у Смедереву у железари, а преговарамо са њима да узму РТБ «Бор» и разматра се шта би још Кинези могли да инвестирају и где.»

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;