Председник Русије је у оквиру Арктичког форума посетио архипелаг Земље Фрања Јосифа како би разговарао са еколозима и упознао се са резултатима чишњења острва од разних отпадака, који су у периоду од 1995 до 2005 бачени на острва архипелага.

Ово је Путину друга посета  Земљи Фрање Јосифа.

Он је посетио ове крајеве у априлу 2010. године, тада у својству премијера, када је указао на проблеме загађивања Арктика и објавио програм за њено генерално чишћење.

Према оценама поларне геолошко-истраживачке експедиције, која је изводила радове у периоду 1995-2005. године, укупно је на Земљу Франца Јосифа било бачено 250 хиљада буради нафтних деривата, као и метанола, мазива, угља и технике (авиони, радари, аутомобили).

У експедицији, заједно са председником Владимиром Путином , учествују и Сергеј Шојгу и Дмитриј Медведев, чије фотографије, објављене на његовој Фејзбук страници и преносимо.

Током посете, Владимир Путин је наложио Министарству одбране и Федералне службе безбедности да заштити националне интересе Русије на Арктику.

Шеф државе је истакао да такође треба да се обезбеди нормално функционисање Северног поморског пута.

Поред тога, Путин је рекао да је овај регион највећа резерва сировина у Русији. Ту су концентрисане основне залихе бројних важних минерала, који су од кључног значаја за развој руске економије.

 

Земља Фрања Јосифа је архипелаг на далеком северу Русије у Северном леденом океану.

 

Налази се северно од Нове Земље и источно од Свалбарда. Административно припада Архангелској области.

Ледена лепота од које застаје дах

 

Архипелаг чини 191 ледено острво, укупне површине 16.134 km.

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ; ; ;