Судбину сиријског председника Башара ел Асада треба да реши сиријски народ, изјавио је амерички државни секретар Рекс Тилерсон, који се налази у званичној посети Анкари, преноси Спутњик.

 

 

„Да ли ће Асад отићи или не, одлучиће сиријски народ“, рекао је Тилерсон на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом.

 

 

Он је додао да Турска и САД преговарају о стварању различитих опција зона стабилизације у Сирији.

 

„Турска је наш кључни партнер у борби против «Исламске државе» у Сирији. Фокусирани смо на питање о зонама стабилизације у Сирији и разматрамо неколико опција. Сви треба да буду уверени да Турска и Сједињене Америчке Државе намеравају да униште ДАЕШ. Где год да се та група појави, суочиће се са коалицијом. САД и Турска наставиће партнерство у коалицији“, истакао је Тилерсон.

 

„Што се тиче будућности Раке, желимо да контролу над градом поново предамо локалним лидерима, становништву која треба да се врати територију коју су напустили“, додао је Тилерсон.

 

 

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да Анкара од Вашингтона очекује хапшење опозиционог исламског проповедника Фетхулаха Гулена.

 

„Разговарали смо о изручивању лидера ФЕТО-а (Гуленова организација) и предали своје захтеве. Чекамо конкретне кораке у том правцу. Чекамо да он буде привремено ухапшен, тај захтев смо такође предали америчкој страни“, рекао је турски министар.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;