Рад на листи сајтова се одвија под ознаком «за службену употребу» и са циљем да се спрече спекулације о деловању руских и проруских медија и тајних служби. Министар за информисање Украјине Јуриј Стец је рекао да је, у оквиру надлежности доктрине за информациону безбедност Украјине, формирана радна група која ради на анализи правних норми закона који забрањује ширење информација које представљају претњу националним интересима Украјине.

 

 

«Направили смо списак норми, која су садржана у различитим прописима и Кривичном закону Украјине, које регулишу и јасно дефинишу информације које је забрањено ширити. На основу ових правила, проценили смо сајтове који представљају претњу националним интересима Украјине, јер подстичу етничку мржњу или позивају на кршење уставног поретка», рекао је заменик министра Дмитриј Золотухин.

 

Министарство је саопштило да ће, након проучавања и анализе материјала, чланова Стручног савета при Министарству представити своје предлоге за приступ и критеријуме којима ће се вредновати информације на основу законских одредби.

 

«Рад на листи конкретних сајтова се одвија под ознаком «за службену употребу», како би се спречиле спекулације о делу руских и проруских медија и тајних служби», каже се у извештају.

 

Подсетимо да је почетком марта Министар за информисање Украјине Јуриј Стец дао инструкције за припрему списка сајтова који треба да се угасе.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;