Истражитељи верују да је убиство бившег посланика руске Думе Дениса Вороненкова наручио вођа међународне групе за прање новца, Украјинац Виктор Курило, јавља Life, позивајући се на неименоване изворе.

 

Наиме, непосредно пред убиство, Вороненко је зашао у сферу утицаја међународне групе сумњивих финансијера који раде у Русији и Украјини. Истовремено је убијен и Павел Паршов. Према извору, Паршов је био задужен да за групу чува преносиоце новца и да се брине о безбедности. Возач и књиговођа групе је био Јарослав Левенец који је, према полицији, Паршова довео на место напада на Вороненкова.

 

 

Новац групе се «прао» по стандардној шеми. Са клијентом се закључи лажни уговор о продаји пољопривредних производа или изградњу. Новац се пребаци на рачун фиктивне фирме, а онда се подигне преко банке као легалан профит. Од тога се одузима проценат ризика и враћа се клијенту.

 

Извор Life тврди да се Вороненков у Москви бавио тајним финансијским трансакцијама, чиме су се његова интересовања укрстила са интересима ове међународне групе.

 

«Вероватно нису успели да поделе тржиште или је Вороненков преварио Курила. А Курил је човек са којим се мора рачунати у сваком случају пре него што се почне један такав посао», рекао је извор издања.

 

Вороненков је убијен 23 марта у близини хотела «Премијер Палас» у центру Кијева. Бивши посланик је убијен када са обезбеђењем напуштао хотел. Вороненков је убијен, а телохранитељ и нападач су ранили један другог. Убица је касније преминуо у болници.

 

Наводни убица бившег заменика је 28-годишњи младић родом из Дњепра Павле Паршов. Медији су објавили да би ово убиство могло да буде део операције Украјине у Донбасу. Поред тога, Паршова тражи полиција у Дњепру за дела фиктивног пословања и легализације прихода од криминала.

 

У октобру 2016 су Вороненков и његова супруга Марија Максакова, која је такође била посланик Државне Думе, отишли у Украјину, наводно због због незаконитог и неправедног прогона у Русији. Касније су добили украјинско држављанство. У Русији је Вороненков на савезној потерници због дела преваре.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;