Амбасадор Чешке у Швајцарској и Лихтенштајну Карел Борувка, добио је поруку од Министарства спољних послова Чешке, да до краја априла треба да напусти свој положај, извештава портал Лидовки .

 

Разлог за повлачење са места амбасадора је немогућност његовог утицаја на супругу која је остављала коментаре и критике на свом Твитер налогу.

 

«Без икакве расправе, обавештен сам да морам да напустим свој положај. У личној преписци са министром сам указао на чињеницу да не могу укротити своју жену и њену комуникацију на друштвеним мрежама. И то је био аргумент за моје тренутно отпуштање»,  рекао је новинарима Борувка, који је раније служио као заменик шефа Министарства спољних послова Чешке.

 

Амбасадорова супруга Алена Борувкова, као и њен супруг, као и министар спољних послова Љубомир Заралеком, су активни чланови Чешке Социјалдемократске партије, која је раније Каела Борувкова квалификовала за место заменика председника странке.

 

Недавно, Алена Борувкова је почела да испољава своје неслагање са политиком странке, углавном на друштвеним мрежама. Често, без обзира на власт, она је оштро критиковала страначке колеге, као и друге политичаре и новинаре.

 

Секретар чешке дипломатије Михаел Лагронов је потврдио да Карел Борувка би требало до краја априла да напусти дужност амбасадора у Швајцарској и Лихтенштајну и да се врате на посао у Министарству спољних послова.

 

«Одлука је спреведена је у складу са Законом о државној служби. Ово се може урадити у било које време и без навођења разлога.»  рекао је Лагронов.

 

Амбасадор Борувка, се пак не слаже са одлуком Министарства спољних послова Чешке.

 

«Мислим да је то просто невероватно!  Ништа слично се није догодило у Чешкој дипломатији. Ово су лични ставови и права моје супруге, која је приватно лице и није запослена у Министарству спољних послова», рекао је Борувка

 

«По повратку у Министарству спољних Борувки ће бити понуђен посао у складу са његовим квалификацијама и искуству», додао је секретар чешке дипломатије Михаел Лагронов.

 

 

Тагови: ; ; ;