Кина интензивира борбу против онога што сматра вјерским екстремизмом у својој западној покрајини Синкјанг, у којој живи 10 милиона муслимана, јавља Си-Ен-Ен.

 

 

Најновије мере које су излистане у новом закону против екстремизма ступају на снагу у суботу, а уследиле су након низа корака предузетих у циљу јачања надзора у региону, међу којима су одузимање пасоша и обавезни локатори у аутомобилима.

 

Нови закон, који је објављен на регионалном новинском порталу који припада покрајинској управи, забрањује између осталог заговарање или пропагирање екстремистичких идеја, покривање целог лица или присиљавање других да то чине, промоцију верског фанатизма пуштањем браде или бирањем имена на абнормалан начин, недозвољавање деци приступ државном образовању, објављивање, скидање или читање чланака, публикација и аудио-видео материјала екстремистичког садржаја.

 

Закон не објашњава детаљно ове мере нити дефинише шта је «абнормално», али Чајна Дејли, државни дневни лист на енглеском језику, наводи да ће дуге браде бити забрањене «јер се сматра да оне промовишу екстремизам».

 

Како пише Си-Ен-Ен, разлог за увођење ових мера су стотине убистава у Синкјангу током последњих неколико година, за које влада сматра да су почињена од стране терориста инспирисаних верским екстремизмом, те напади изван ове покрајине који се повезују с турском мањином Ујгурима, попут напада у Пекингу 2013. године у ком је погинуло пет особа и на железничкој станици у Кунмингу 2014. године, у којем је погинула 31 особа.

 

 

 

Тагови: