Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је да неке од земаља суседа Србије не дозвољавају прелет руских «мигова», које је Београд добио од Москве, па су у току преговори да авиони не би морали да се растављају.

 

«Авиони би вероватно већ слетели у Србију, али неке наше `добре`, `пријатељске`, суседне државе не дају право прелета. Не због њихове воље, већ због НАТО-а. Ми сада преговарамо са њима да не морамо да их растављамо, па их возимо транспортним авионима», рекао је Лазански за «Спутњик».

 

Он је додао да се поставља и питање да ли ће авиони бити испоручени као донација или у оквиру војнотехничког споразума и напоменуо да су у питању административни проблеми.

 

Лазански је истакао да није присталица тезе да је Балкан у овом тренутку на ивици рата и указао да ситуација у Македонији и догађаји у Црној Гори јесу два неуралгична подручја, али да «не види да је то толико запаљиво да би могло доћи до неког већег сукоба».

 

«Мислим да многи службеници средњег и вишег ранга, када је у питању ЕУ и неке евроатлантске структуре, више дају ту врсту изјава да би на неки начин оправдали свој разлог постојања и арбитрирања на овим просторима», рекао је Лазански.

 

Поводом упозорења мировних снага ЕУ у БиХ да су спремне да у кратком року интервенишу уколико дође до нових сукоба у тој земљи, Лазански је рекао да не може да претпостави на кога се та упозорења односе.

 

«Заиста не знам о којој врсти сукоба они хипотетички говоре, ко би могао да се супротстави, `јупитеријанци` и `марсовци` или ови џихад-ратници који се враћају са локалним структурама власти?», рекао је Лазански.

 

Он је указао да је, у случају да се ради о ратницима џихада, посао пре свега обавештајних и контраобавештајних служби БиХ, да се са њима обрачунају.

 

«Они имају пет-шест агенција и тачно се знају сва имена вахабија, ко је где отишао. Мислим и да америчка и британска амбасада о томе воде рачуна. Да ли их њихови пријатељи у Сарајеву о свему томе обавештавају, то је друго питање, али не знам на кога се односи оваква врста претњи. Питам се да ли су Сарајево и Бањалука у таквој врсти конфликта и клинча због којег су они спремни да реагују», рекао је Лазански.

 

Он је додао да је питање и да ли је изјава можда дата поводом наводне руске претње, при чему «никоме не смета када у привреду у БиХ улажу рецимо Израелци и Кинези».

 

«Америчка мека сила наводно не штети никоме, али чим се појави руска, која је иначе сто пута мања, то је већ изазов. За нормалне људе је све то смешно, али такве ствари причају они плаћеници НАТО-а», рекао је Лазански.

 

Он је појаснио да је Русија на Балкану присутна тако што има своје амбасаде и свој Хуманитарни центар у Нишу и оценио да тај центар «будале, незналице, аматери и кретени проглашавају некаквом тајном, војном базом».

 

«Српско-руски центар смештен је на јавном аеродрому — па зар игде постоји тајна база на међународном аеродрому где слећу сваки час неки чартер-авиони и лоу-кост компаније?! Тај центар у Нишу нема ни ограду и стално је отворен за све врсте новинарских посета, али се упорно протура да је то некаква руска база», рекао је Лазански.

 

Он је оценио да је улазак Црне Горе у НАТО битан за црногорску елиту, али за народ не значи ништа, јер неће утицати на раст стандарда.

 

Лазански је указао да је Црна Гора у војном смислу потпуно безначајан члан НАТО-а и партнер и да њен пријем представља више поруку Москви и ударац за руску спољну политику него што је то нека врста добити за НАТО.

 

«На Јадрану ће Алијанса добити само још 50 километара обале и луку Бар, у коју највећи ратни бродови типа носача авиона не могу да уплове. Алијанса је овим пријемом показала Русији да на Балкану не могу ништа и питање за Москву јесте како су се они то поставили», рекао је Лазански.

 

Он је оценио да народ Црне Горе на референдуму не би изгласао улазак у НАТО.

 

«Нико од политичара неће никада бити паметнији од народа када су у питању тако круцијалне ствари. У Словенији се на референдуму одлучивало и о НАТО-у, али и о радном времену шопинг центара недељом», рекао је Лазански.

 

На питање хоће ли ипак доћи до формирања «косовске војске», Лазански је оценио да су «то само формалности» и да војска самопроглашеног Косова «у практичном стању већ постоји».

 

Како је навео, она «има структуру, команду, хијерархију, али се само зове `Косовске безбедносне снаге`», док им обуку врше НАТО-ови официри и инструктори.

 

«Американци им тренутно дозирају помоћ. Нису `на прву лопту` хтели својим фаворитима у предизборној кампањи да дају такав мираз, али за годину-две екипа у Приштини ће направити неки `бајпас` и оствариће свој циљ», закључио је Лазански.

 

 

РТРС

Тагови: ;