Украјина ризикује да изгуби подршку Пољске, која је до сада често играла улогу «адвоката Украјине» у ЕУ, рекао је на конференцији за новинаре у Кијеву дописник «ПолитНавигатора», а преноси уредник информативно-аналитичког центра «Трећи сектор» Андреј Золотарев, коментаришући гранатирање зграде пољског конзулата у Луцке.

 

«Ово је врло непријатна ситуација за Украјину. Овде мало ко чита пољску штампу, а требало би. Постоји заиста озбиљна публикација «Мисао Пољска», која нема отворено проруски став. Они су објавили чланак под насловом «Неонацистичка Украјина», у коме је, по мом мишљењу, све речено. Пољска штампа је све написала о Бандери и неонацистичкој Украјини», рекао је експерт.

 

Према његовим речима, гранатирање конзулата је био лош потез Украјине.

 

«Корак по корак, ми ризикујемо да изгубимо своје последње заговорнике у Европи», упозорава Золотарев, додајући да се Пољска неће окренути у потпуности од сарадње са Украјином, јер преко ње успешно решава своје демографске проблеме и обезбеђује прилив радника, али ће се отопити топли односи између две земље», каже он.

 

Ката

 

 

Тагови: ; ; ; ;