Мисија ОЕБС је потврдила да ће организовати изборе за председника Србије на Косову који су заказани за недељу, 2. април.

 

“Мисија ОЕБС-а на Косову спровешће операцију прикупљања гласова, отварањем четири центра за прикупљање, са повезаним огранцима широм Косова на којима ће бити присутно особље ОЕБС-а, у недељу 2. априла 2017. године, у контексту српских председничких избора“, пише у саопштењу достављеном у Радио КиМ.

 

Додаје се да ће након завршетка изборног процеса, ОЕБС транспортовати прикупљене гласове у Рашку и Врање и предати их Републичкој изборној комисији.

 

“Ово ангажовање ОЕБС-а ослања се на моделе претходних операција, спроведених 2012, затим 2014. и 2016. године. ОЕБС је примио захтев из Београда и одобрење од Владе Косова за спровођење ове операције и биће старатељ овог процеса на Косову, укључујући чување осетљивог материјала и интегритета процеса. Процедура остаје иста као и претходних година“, наводи се у саопштењу.

 

Мисији ОЕБС на Косову и Метохији је већ достављен изборни материјал за сутрашње изборе за председника Србије.

 

У Косовској полицији наводе да ће на дан избора асистирати ОЕБС-у и радити по посебном оперативном плану, изјавио је регионални шеф оперативе Косовске полиције Жељко Бојић. Он је додао да ће на дан избора у недељу у приправности бити и специјализована јединица Косовске полиције за брзо реаговање.

 

Једно од бирачких места на Косову и Метохији премештено је из Велике Хоче у Гораждевац па ће грађани морати да путују око 70 километара уколико желе да бирају председника Републике Србије.

 

Бирачка места биће отворена у недељу у седам часова, а грађани уписани у бирачке спискове ће своје право моћи да искористе до 20 часова. Право гласа на КиМ има нешто више од 105.000 бирача.

 

 

Тагови: ; ;