У руском војном бродоградилишту „Севмаш” је спуштена у воду прва вишенаменска атомска подморница класе 885М „Јасењ-М” — „Казањ”. Традиционалну боцу шампањца о кобилицу подморнице је разбио командир подморнице капетан прве класе Александар Бекетов.

 

„Казањ” ће наредних месеци морати да прође стандардна пловидбена тестирања и очекује се да ће почетком наредне године ући у састав Ратне флоте РФ.

 

 

„Прошле године смо по броју пловидбених дана достигли ниво из задњих година СССР. Наше подморнице су 2016 биле у морима и у покрету преко 3000 дана. То је изванредан показатељ”, рекао је командант Ратне флоте РФ адмирал Владимир Корољев на свечаности која је уприличена поводом поринућа подморнице.

 

„Казањ” је прва потпуно руска подморница са мање бучним мотором. Досадашње совјетске вишенаменске подморнице су били знатно бучније од америчких, па су Американци могли раније да их открију, пре него што сами буду откривени. „Казањ” по нечујности не заостаје за најбољим америчким подморнцама.

 

„Казањ” има десет торпедних апарата, а наоружан је и великим арсеналом ракета. Располаже са осам универзалних вертикалних лансирних рампи. У „шаржеру” сваке од њих је по пет крстарећих ракета „Калибар”. Те ракете могу бити и противбродске, и противподморничке и за ударе по циљевима на копну.

 

Уместо „Калибара”, „Казањ” ће моћи да носи и разорније ракете, као што су П-800 «Оникс», које су намењене за уништавање великих надводних циљева. Имаће посаду од само 64 човека.

 

Ката

 

Тагови: ;