Пише Милица Бајић

 

«Генерал Флин има шта да шта да каже и жели то да учини, ако је околности то буду дозволиле», речи су којима је адвокат бившег саветника за националну безбедност Доналда Трампа покрену праву буру у Вашингтону. Мајкл Флин је спреман да проговори о везама са Русијом ако се његови услови испуне. Његов бивши шеф и Председник САД је званично подржао ту одлуку иако му гори под ногама. Да ли је Флин нанео Трампу најтежи ударац до сада?

 

На неки начин да. Све зависи од тога шта Флин има да каже о везама са Москвом, али је јасно да Трампу ни само помињање те теме не иде у прилог.

 

 

Од изјава током кампање у којима је хвалио руског Председника Владимира Путина, Трамп је временом постао све тиши и опрезнији када говори о руском колеги. Истраживања јавности показују да већина просечних Американаца Русију и даље доживљава као највећу претњу, па свакодневни натписи у медијима о везама са Москвом, што самог Трампа, што његових саветника, јачају фронт против контроверзног републиканца.

 

И не само да је та тема нешто што би Трамп радо прескочио, већ је и сам тренутак јако лош. Трамп је доживео фијаско у вези два предизборна обећања за која многи верују да су га и довела У Белу кућу. Прво је неколико савезних судија блокирало његову забрану уласка мигрантима из седам претежно муслиманских земаља, а онда је уследио још јачи шамар — његов предлог Закона, који је требало да замени Обамакер, је повучен са дневног реда Представничког дома Конгреса због недовољног броја гласова међу посланицима његове Републиканске партије.

 

Не треба заборавити ни је да није, као што је обећао у кампањи, натерао Мексико да плати зид који планира да гради на граници. Не само да ће, уколико заиста буде изграђен, Американци морати да га плате, већ ће морати да га плате дупло више него што им је Председник обећао — чак 21 милијарду долара.

 

Својим иступом у медијима, Флин је само долио уље на ватру, због чега је тешко веровати да му је бивши шеф захвалан. Ипак, он га је јавно подржао у намери да проговори уколико добије имунитет од кривичног гоњења.

 

«Мајк Флин треба да тражи имунитет утолико пре што је ово лов на вештице историјских размера који предводе медији и демократе!», написао је Трамп на свом Твитер налогу.

 

Ако добије имунитет и проговори шта тачно Флин може да каже? То и даље није познато, иако је Флинове везе са Русијом истраживао ФБИ.

 

«О случају Мајкла Флина је највише је писао The Wall Street Journal. Тај лист је први објавио причу о «фаталној Рускињи» са којом се наводно виђао. Њено име је Светлана Лохова, студенткиња која је проучавала историју руских специјалних служби и једно време је радила у филијали руске «Сбербанке» у Лондону где се виђала са Флином током 2014 године. У то време је он био директор обавештајне управе Министарства одбране САД..

 

Ту није крај Флоновим везама са Русијом. The Wall Street Journal је објавио да је Флин сарађивао са руским компанијама, што је увећало његов банковни рачун за 50 000 долара. На списку фирми са којима је сарађивао је и медијска кућа РТ, за коју се тврди да је Флину платила 33 750 долара да у Москви 2015 године одржи предавање о америчкој спољној политици и обавештајном раду. Годину дана касније је постао део Трамповог тима. Прича се да га је тада истраге спасао Џеф Сешн, садашњи државни тужилац САД.

 

Према писању The New York Times, Флин није имао тајне везе само са Рускињом, већ и са турском. Тај посао је за Флина био далеко профитабилнији, чак десетоструко профитабилнији.

 

Флин је прикупљао информације у САД о опозиционом исламском проповеднику Фетулаху Гулену. Лист је навео да су Флина унајмили људи који живе у САД, а пореклом су из Турске и блиско су повезене са администрацијом Председника Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

 

Како је у Америци, према закону о лобирању, потребно да се региструјете као лобиста, медији су проверили и открили да је Флин заиста био регистрован као турски лобиста, а тај посао је обављао до председничких избора у САД и током кампање.

 

The New York Times је подсетио да је, у члану за сајт «Хил», Флин Гулена назвао радикалним исламистом и црном личношћу и осудио је то што му је дозвољено да отвара школе у Америци. Уз то је најавио да је спреман да од Турске направи приоритет америчке дипломатије. Занимљиво је да је текст објављен на дан избора у САД 8 новембра 2016.

 

Сарадњу са Турцима је Флин наплатио је 530 000 долара, што је пријавио надлежним органима. Претходно је обавестио Конгрес да је лобирао у име једне холандске фирме, али није поменуо свој рад за турску Владу, како налаже амерички закон. Портпарол Беле куће Шин Спајсер је рекао да Председнику Трампу није било речено за Флинове везе са Владом Турске.

 

Пре неколико дана се и CNN бавио овом темом. У телевизијском интервјуу је бивши директор ЦИА Џејмс Вулси рекао да је лично присуствовао састанку 19 септембра прошле године на коме је Флин разговарао са неколико чланова турског Парламента о начинима на који могу да испоруче Гулена Анкари.

 

Флин је, као један од председникових најближих сарадника, у Белој кући био упућен у најосетљивије разговоре и одлуке у сфери спољне политика. Он је директно учествовао у разговорима о могућем укидању америчких санкција које је Русији увела Обамина администрација. То говори у прилог потенцијалног сукоба инстереса, али је Трампу већи проблем то што је Флин само један у низу сарадника који се доводе у везу са Русима.

 

Ката

 

 

 

 

Извор Блиц

Тагови: ; ; ; ;