У селу Љубожда на Косову и Метохији данас је протестовала група Албанаца због повратка Срба у ово село надомак Истока.

 

фото: Мост

 

У село Љубожда код Истока на КиМ пре три дана вратило се 13 српских породица које су из овог села протеране пре скоро 18 година и који заједнички, у једном објекту, чекају обнову и изградњу својих домова.

 

У Министарству за заједнице и повратак, којим руководи Далибор Јевтић, речено је да окупљање Албанаца у Љубожди забрињава и да шаље лошу проуку, не само Србима који су се вратили у ово село, него свим расељеним лицима.

 

Министарство за повратак и заједнице биће у сталној координацији са Кфором и полицијом како би се повратницима који су се на Косово вратили након 18 година обезбедила потпуна безбедност, наводе из МЗиП.

 

Канцеларија за КиМ саопштила је да је протест групе «пропагандом заведених Албанаца» у Љубожди доказ да Косово и Метохија мора да пређе још дуг пут до мултиетничког друштва у којем ће сви грађани бити третирани једнако.

 

Канцеларија наводи да поједини Албанци на Косову и Метохији «на веома погрешан начин каналишу своје незадовољство катастрофалном социјално-економском ситуацијом, чију последицу једнако осећају и Срби и Албанци».

 

Не може бити ни мултиетничког друштва, ни складног суживота, ни европске будућности, ни економског напретка на територији на којој се бележи нижа стопа повратка расељених него на најкрвавијим афричким постконфликтним подручјима, наводе у саопштењу из Канцеларије за Косово и Метохију.

 

У селу Љубожда на Косову и Метохији данас је почела обнова објекта у којем ће привремено боравити расељени Срби из овог села код Истока док им не буду обновљене и реновирање куће.

 

У селу Љубожда до доласка Кфора и УНМИК-а на Косово и Метохију 1999. године живело је око 40 српских породица које су потом протеране у централну Србију.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;